Arstid - Lisette Haasnoot | Pronkstukken

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Arstid

Projecten

Arstid

Winnend ontwerp van Hack-your-IKEA
Wedstrijd om de beste IKEA hack

Samen met BRIGHT en Superuse.org organiseerde Platform21 tijdens het event Platform21 = Hacking IKEA in Amsterdam een wedstrijd waarin we je vroegen een IKEA meubel te hacken. Dit kan bijvoorbeeld door de instructies van de 'flatpack' opzettelijk niet te volgen en te husselen. Wat krijg je dan voor meubel?

"Je koopt een ARSTID bij IKEA en betaalt deze bij de kassa. Vervolgens haal je de lamp uit de doos om de lamp daarna bij de klantenservice zonder doos weer in te leveren én je geld terug te krijgen. Je hebt nu gratis (!!) een hele mooie - nog niet werkende - lamp. Om deze tot werkende lamp om te toveren heb je twee kartonnen schotjes nodig (ook weer gratis bij IKEA te krijgen), die je kruislings in elkaar schuift. Uit het midden van dit kartonnen schotje haal je een ruimte waar een gloeilamp en fitting in passen. Ook snij je deeltjes karton van de doos weg om de lichtintensiteit te bepalen. Daarna is het slechts een kwestie van alle onderdelen in elkaar zetten."

Het oordeel van de jury volgens Scott Burnham:
"Tijdens het beoordelen van de inzendingen hebben we ons gericht op twee gebieden van het hacken. De eerste noem ik een 'soft' hack waarbij een systeem of proces gehackt wordt door een modificatie in de manier waarop we met IKEA omgaan. Er waren verschillende buitengewone inzendingen in deze categorie, waarbij IKEA gebruikt werd als fitness centrum of als potentiële leverancier van compostmateriaal.
De winnaar in deze categorie was overduidelijk de ARSTID hack. Een briljante hack op het gehele IKEA verpakkings-, retournerings- en merksysteem. Ik durf te wedden dat nu deze hack behoorlijk wat aandacht gaat krijgen en meer mensen hem na zullen maken, IKEA vast snel over zal gaan op een transparante plastic verpakking voor deze lamp."

Bron: www.platform21.nl

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu